Viata economica si culturala a orasului Galati s-a dezvoltat in jurul Șantierului Naval, a Portului Fluvial, în jurul Combinatului Siderurgic și a Portului Mineralier, fiind perceput la nivel general ca un oras industrial. In prezent, multe dintre societatile sau entitatile industriale care au contribuit la economia locala au fost inchise, demolate sau au fost transformate in afaceri imobiliare. Pulsul economiei
galatene este astfel sustinut in principal de cateva companii industriale cu capital strain (Ex ArcelorMittal, Şantierul Naval Damen, METEX BIG S.A., ALEWIJNSE), existand totodata un trend descendent ingrijorator de atragere a investitorilor interni si mai ales externi.
Exista numeroase avantaje ale judetului Galati care sunt inca neexploatate la adevaratul lor potential si care pot sprijini atractivitatea economica din aceasta zona, facand-o sa devina un pol de crestere de importanta nationala si europeana in urmatoarea perioada.
Viata economica a celui mai populat oras al regiunii Sud Est poate fi impulsionata de resurse importante cum sunt: pozitionarea geografica cu iesire la Dunare si implicit transportul naval fluvial cu structura portuara, existența unor bune rețele de telecomunicații, a unei rețele de transport feroviar și a unei infrastructuri de transport, potentialul agricol datorat reliefului adecvat, dar si nivelul ridicat al pregătirii
profesionale al populației precum și bogatele resurse de ordin cultural și istoric.
Din perspectiva economica si culturala a Regiunii Sud Est a Romaniei, activitatile industriilor creative sunt extrem de importante prin valoarea lor dinamica si nu doar static economica, aducand o contributie vitala la dezvoltarea societatii acolo unde economiile traditionale, bazate pe agricultura, industrie sau comert, nu au functionat.
Ce sunt industriile creative?
Conceptul de „industrii creative” este un termen relativ recent si cuprinde urmatoarele domenii corelate cu creativitatea artistica si/sau stiintifica: arhitectura, arta si design, artele spectacolului, muzica, cinematografie, fotografie, turism cultural, mass-media si publicitate, tipografii, mestesuguri traditionale, inventica industriala, inteligenta artificiala, software, jocuri video, web design, etc. Specificul industriilor creative este in stransa concordanta cu potentialul industrial, prin posibilitatea intrarii acestora in circuitul economic, ducand la generarea de venituri si ajutand la dezvoltarea regionala si nationala.
Piata industriilor creative este în continuă dezvoltare în Europa și în Romania, avand ca elemente specifice flexibilitatea si adaptabilitatea la noile cerinte ale pietei precum si actualizarea constanta cu inovatiile tehnologice.
Ce e un cluster?
In cadrul unei viziuni strategice a fost creat prin vointa comuna a membrilor fondatori, Clusterul Inovativ “Open HUB”, ca o structura deschisa ce isi propune sa reprezinte interesele tuturor industriilor creative din regiune, pe plan national si international. Rolul principal in dezvoltarea acestei viziuni va fi reprezentat de cluster, prin asocierea entitatilor din domeniul industriilor creative, fiind un cadru adecvat
dialogului si cooperării prin dezvoltarea de parteneriate strategice si sustenabile la nivel regional.
Inițiativa Asociatiei “Open Hub” de a dezvolta un cluster în domeniul industriilor creative vine ca urmare a identificării acestei nevoi de asociere, interconectivitate si consolidare a unor concentrari geografice de institutii si companii din domeniul industriilor creative in Galati.
Membrii actuali ai Clusterului
- Asociatia “Open Hub” Galati
- Thecon SRL, Galati
- Adquest Image SRL, Galati
- Inosoft Lean Sytem SRL, Galati
- Tacit Pay SRL, Galati
- Fly Onix SRL, Galati
- Active Mall SRL, Galati
- Septagon Project SRL, Galati
- Lavionda 2008 Impex SRL, Galati
- Elco SRL, Galati
- IMD Legis SRL-D, Galati
- Kinelink Moovee SRL, Galati
- Universitatea “Dunarea de Jos” Galati
Clusterul este o comunitate deschisa si oricine activeaza intr-unul dintre domeniile mentionate ca facand parte din sectorul industriilor creative poate solicita aderarea.