Clusterul Creativ Openhub este inaugurat pe 13 aprilie 2018

open-hub-poster

Avem placerea sa va invitam in data de 13 aprilie 2018 la evenimentul de lansare al clusterului de Industrii Creative “OpenHub”.

Clusterul de Industrii Creative “Open HUB” va fi un organism neguvernamental, nonprofit, apolitic, fara personalitate juridica, dar care poate dobandi personalitate juridica.

De ce un cluster?

Exista numeroase avantaje ale judetului Galati care sunt inca neexploatate la adevaratul lor potential si care pot sprijini atractivitatea economica din aceasta zona, facand-o sa devina un pol de crestere de importanta nationala si europeana in urmatoarea perioada.

Din perspectiva economica si culturala a Regiunii Sud Est a Romaniei, activitatile industriilor creative sunt extrem de importante prin valoarea lor dinamica, si nu doar static economica, aducand o contributie vitala la dezvoltarea societatii acolo unde economiile traditionale, bazate pe agricultura, industrie sau comert, nu au functionat.

Conceptul de “industrii creative” (Culture and Creative Industries – CCI) este un termen relativ recent, fiind introdus la mijlocul anilor ‘90 in Australia si dezvoltat in Marea Britanie, si cuprinde urmatoarele domenii a caror activitate implica creativitate artistica si/sau stiintifica: arhitectura si regenerare urbana, arta si design, artele spectacolului, film si video, fotografie, inventica industriala si inteligenta artificiala, mass-media, mestesuguri traditionale, monumente si turism cultural, muzica, publicitate, software si jocuri video interactive, tiparituri si legatorie, web design, etc.

Piata industriilor creative este în continuă dezvoltare în Europa și în Romania, acestea avand ca elemente specifice flexibilitatea si adaptabilitatea la noile cerinte ale pietei si pasul cu inovatiile tehnologice.

In cadrul unei viziuni strategice mai ample a fost creat prin vointa comuna a membrilor fondatori, Clusterul de Industrii Creative “OpenHUB”, ca o structura deschisa ce isi propune sa reprezinte interesele tuturor industriilor creative din regiune, pe plan national si international.

Rolul important in dezvoltarea acestei viziuni va fi reprezentat de cluster – ca formă de asociere strategica a actorilor din domeniul industriilor creative, fiind un cadru adecvat dialogului si cooperării între reprezentantii firmelor şi a organizaţiilor care activează în sectorul industriilor creative, alături de creatorii şi antreprenorii individuali, astfel încât aceştia să se poată cunoaşte, să se autopromoveze şi să fie capabili să realizeze proiecte comune, dezvoltand parteneriate inovative şi sustenabile la nivel regional.

Inițiativa Asociatiei “Open Hub” de a dezvolta un cluster în domeniul industriilor creative vine ca urmare a identificării acestei nevoi de asociere, interconectivitate si consolidare a unor concentrari geografice de institutii si companii din domeniul industriilor creative in Galati.

 

Obiectivele principale ale Clusterului:

 • Crearea unui mediu favorabil dezvoltarii durabile a membrilor sai si implicit a economiei locale si regionale;
 • Constituirea unui centru al creativităţii a ce poate conduce la o creştere importanta a gradului de ocupare a forţei de muncă în Industrii Creative (IC);
 • Sprijinirea Industriilor Creative (IC) prin organizare de diverse activitati de formare, ca de ex: Cursuri, seminarii şi workshopuri specifice pentru antreprenori şi companii creative care doresc să se dezvolte, workshopuri de îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe în următoarele domenii: proprietate intelectuală, investiţii internaţionale, fazele investiţiilor, întoarcerea capitalului/investiţiei, “elevator pitch”, etc. ,
 • Cresterea capacitatii de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI), stimularea cooperarii intre institutii CDI si intreprinderi, precum si cresterea accesului intreprinderilor din domeniul Industriilor Creative (IC) la CDI;
 • Valorificarea potentialului Industriilor Creative (IC) si aplicarea acestora in sectorul public (administratie, educatie, sanatate) si cel privat (intreprinderi, societatea in general);
 • Cresterea competitivitatii intreprinderilor din sectorul Industriilor Creative (IC), bazata pe utilizarea intensiva a cercetarii si a exploatarii tehnologiilor de ultima generatie;
 • Identificarea si promovarea initiativelor ce genereaza produse si servicii inovatoare;
 • Promovarea inovatiei in procese ce tin de publicitate si marketing, arhitectura, design grafic si de produs product, design vestimentar, creatie audio si foto-video, IT, software, dar si alte activitati ale industriilor creative;
 • Reprezentarea intereselor din mediul Industriilor Creative (IC) in fata organismelor statului;
 • Sprijinirea antreprenoriatului si a IMM-urilor din domeniul Industriilor Creative (IC) din regiune;
 • Atragerea de resurse (investitii, fonduri de risc, etc.) pentru dezvoltarea sectorului creativ;
 • Promovarea dezvoltarii unei politici industriale orientate catre clustere, la nivel national si international;
 • Consolidarea cooperarii intre diversi actori din sectorul Industriilor Creative (IC), a schimbului de informatii si de idei, precum si facilitarea desfasurarii unor activitati comune.

 

Ce se schimbă în OpenHub?

Vedem aceasta schimbare ca pe un pas inainte in evolutia comunitatii OpenHub. Adoptam aceasta forma de organizare pentru a intampina nevoia de a avea un cadru mai stabil de colaborare a partenerilor de pana acum si a celor care vor sa ni se alature.

Vom organiza in continuare conferintele cu care ne-am obisnuit cu speranta ca astfel vom avea o deschidere si mai mare catre comunitate, catre parteneri, catre speakeri si voluntari.

Leave your thought